Potato gnocchetti with Primitivo wine and Martina Franca capicollo

Posted on Feb 27 2014 by Simona Giacobbi

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Potato gnocchetti with Primitivo wine and Martina Franca capicollo

Ingredients for gnocchi (2 servings)
3 big potatoes
1 tbsp of salt
1 egg
flour

For the sauce
1/2 onion, chopped
2 thick slices of capicollo from Martina Franca, diced
1 glass of sweet Primitivo di Manduria (passito)
1 glass of cream
black pepper
4 taralli, crumbled
Grana padano

Place the potatoes in a large pot filled with water and bring to boil. Cook until the potatoes are soft (45 mins). Peel while potatoes are still hot and mash them on a work surface using a potato masher. Add the egg and the salt. Mix to form a dough. Sprinkle flour on the dough and work it with your hands. The dough must be soft and fluffy. Cut the dough into pieces. Sprinkle the work surface with a little flour. Roll the dough into one stick and cut it into pieces 2 cm long.

In a large pan saute the onion and capicollo. Add Primitivo and continue cooking for 3-4 minutes. Then add the cream and the black pepper. Simmer until the sauce has thickened.
Meanwhile cook your gnocchi in a pot with salted water and drain when they rise to the surface (after 2-3 minutes). Add them to the pan with the sauce and continue cooking for 1-2 minutes, mixing well.
Serve your gnocchetti hot, with a sprinkling of Grana Padano, and if you want to add an extra Apulian touch, add some crumbled taralli.

Giornalista professionista, laurea in lingue e letterature straniere e un master in Social Communication. Piacentina d’origine, pugliese d’adozione dal 2012, cresciuta a tortelli e gnocco fritto, impara a cucinare in Canada, a Toronto, dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il quotidiano italiano Corriere Canadese. Oltreoceano scopre una diversità culinaria etnica senza confini. Da allora la sua vita cambia. Cucina e ristoranti diventano luoghi interscambiabili di idee, progetti, tradizioni e passioni. Ama assaporare, provare, gustare. E fare foto. Conduce su Telenorba e TgNorba24 la trasmissione “I colori della nostra terra”, un programma che parla di ruralità, agroalimentare ed eccellenze enogastronomiche della Puglia. Inventrice della Pizza Pioggia servita, insieme alla Pizza Puglia Mon Amour, nel menu di una pizzeria di Cisternino, ha collaborato con I Love Italian Food e il Cucchiaio d’Argento ed è spesso chiamata a far parte di giurie di eventi a carattere enogastronomico e di concorsi legati al mondo della pizza. Recensisce pizzerie per guide cartacee e online. Nel 2011 crea Pasta Loves Me, un blog che parla di lei, di pasta, food e lifestyle. È fondatrice e responsabile di Puglia Mon Amour, un’avventura che vive con gli occhi curiosi di turista e l’entusiasmo di un’innamorata per una terra che regala ogni giorno emozioni, genuinità e solarità. Ha la pizza napoletana nel cuore e tutto quello che rende felice il suo palato. E vive con una certezza: la pizza non le spezzerà mai il cuore.

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