‘Foglie d’ulivo’ spinach pasta with Martina franca capicollo and mushrooms on caciocavallo fondue

Posted on Apr 16 2014 by Simona Giacobbi

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Ingredients (serves 2)

150 g of “foglie d’ulivo” spinach pasta
2 thick slices of capicollo, diced
4-5 oyster mushrooms
extra virgin olive oil
1/2 onion, chopped
80 g caciocavallo cheese (Pioggia Store)
150 ml cream or milk
powdered nutmeg
1/2 glass of sweet wine primitive
salt

Clean the mushrooms with paper towels and rinse quickly under water. Dry and cut into slices. In a large pot saute the onion, add the diced capocollo, pour in 1/2 cup of sweet wine primitive. Let evaporate. Add the mushrooms. Simmer for 10 minutes and add the pepper.
Meanwhile, boil the water. Add salt and the pasta. Drain 3 minutes before the end of cooking.
Meanwhile prepare a pan with water and boil. In a double boiler melt in cream or milk and grated caciocavallo cheese cut into small cubes. Add a pinch of nutmeg powder.

Giornalista professionista emiliana, fondatrice del sito PugliaMonAmour.it, laurea in lingue e master in Social Communication. Cresciuta a tortelli e gnocchi, impara a cucinare in Canada dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il Corriere Canadese. Amante e studiosa del barbecue, creatrice del food blog PastaLovesMe.com e delle Pizze Pioggia e Puglia Mon Amour inserite nel menu di una pizzeria di Cisternino, tra le più apprezzate, ama cucinare, raccontare, fotografare, organizzare eventi e... fare la pizza napoletana in casa. Fa parte dell'Associazione Le Donne del Vino Delegazione Puglia, è stata giudice in diversi concorsi enogastronomici e ha collaborato con il Cucchiaio d'Argento e I Love Italian Food. Conduce su Telenorba la trasmissione “I colori della nostra terra”, approfondimento settimanale sul territorio, turismo, agroalimentare ed enogastronomia.

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