Frisella with tomatoes

Posted on Apr 25 2014 by Simona Giacobbi

frisella

Frisella (or frisedda, fresedda, frisa in the various variants of Puglia) is a type of tarallo made of durum wheat, baked once, than cut in half horizontally and re-baked in the oven. It has a porous and compact look. Is important to distinguish between frisella and bread: the frisella is not a bread, as it is baked twice.

4 servings
4 friselle (barley bread rings)
4 ripe red tomatoes
2 garlic olives
oregano
salt
evo oil

Preparation

Rub the garlic on the friselle.
Dampen the friselle under cold water being careful not to soak it too much. Rub tomato into the friselle and season with oil, salt and oregano. Optionally top with fresh arugola or grated hard ricotta. You can replace the evo oil with spicy evo oil.

Giornalista professionista emiliana, fondatrice del sito PugliaMonAmour.it, laurea in lingue e master in Social Communication. Cresciuta a tortelli e gnocchi, impara a cucinare in Canada dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il Corriere Canadese. Amante e studiosa del barbecue, creatrice del food blog PastaLovesMe.com e delle Pizze Pioggia e Puglia Mon Amour inserite nel menu di una pizzeria di Cisternino, tra le più apprezzate, ama cucinare, raccontare, fotografare, organizzare eventi e... fare la pizza napoletana in casa. Fa parte dell'Associazione Le Donne del Vino Delegazione Puglia, è stata giudice in diversi concorsi enogastronomici e ha collaborato con il Cucchiaio d'Argento e I Love Italian Food. Conduce su Telenorba la trasmissione “I colori della nostra terra”, approfondimento settimanale sul territorio, turismo, agroalimentare ed enogastronomia.

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