Whole wheat cavatelli with prawns, cherry tomatoes, lemon zest and fava beans cream

Posted on Oct 28 2014 by Simona Giacobbi

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Serves 2
140 grams of whole wheat cavatelli
6 jumbo prawns
120 grams of dried beans (or frozen)
laurel, 2 leaves
a dozen of cherry tomatoes
extra virgin olive oil q.b.
salt q.b.
1 clove of garlic
white pepper
parsley q.b.

Soak the fava beans for a few hours. Put the fava beans in a saucepan with the bay leaves, pour water and cook everything with lid for about 1 hour. Remove the bay leaf, put a pinch of salt and mix with a blender combining hot water or broth if it is too thick. Pour in 2 tablespoons of olive oil and blend for 30 seconds. Set aside the mixture and keep warm. In the case in which the beans were frozen, boil the water and cook the beans according to the time indicated in the package (usually 5-6 minutes).
Bring to a boil the water for the cavatelli. When it boils, add salt and pour the fresh cavatelli.
In a pan heat 1 tablespoon of olive oil and garlic. Remove the garlic and add the prawns, after 1-2 minutes, pour in the brandy and slightly move the frying pan so that the alcohol come into contact with the flame. Flambé until the liquid is absorbed, add the chopped tomatoes, chopped parsley, salt and white pepper. Cook for about 4-5 minutes. Pour two tablespoons of the cooking water of cavatelli. When the pasta is al dente pour it into the pan and mix well blasting for about 1 minute, adding a drizzle of olive oil. Serve by putting in the mashed beans, cavatelli with their seasoning, a bit of lemon zest and a leaf of parsley to decorate.

Giornalista professionista, laurea in lingue e letterature straniere e un master in Social Communication. Piacentina d’origine, pugliese d’adozione dal 2012, cresciuta a tortelli e gnocco fritto, impara a cucinare in Canada, a Toronto, dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il quotidiano italiano Corriere Canadese. Oltreoceano scopre una diversità culinaria etnica senza confini. Da allora la sua vita cambia. Cucina e ristoranti diventano luoghi interscambiabili di idee, progetti, tradizioni e passioni. Ama assaporare, provare, gustare. E fare foto. Conduce su Telenorba e TgNorba24 la trasmissione “I colori della nostra terra”, un programma che parla di ruralità, agroalimentare ed eccellenze enogastronomiche della Puglia. Inventrice della Pizza Pioggia servita, insieme alla Pizza Puglia Mon Amour, nel menu di una pizzeria di Cisternino, ha collaborato con I Love Italian Food e il Cucchiaio d’Argento ed è spesso chiamata a far parte di giurie di eventi a carattere enogastronomico e di concorsi legati al mondo della pizza. Recensisce pizzerie per guide cartacee e online. Nel 2011 crea Pasta Loves Me, un blog che parla di lei, di pasta, food e lifestyle. È fondatrice e responsabile di Puglia Mon Amour, un’avventura che vive con gli occhi curiosi di turista e l’entusiasmo di un’innamorata per una terra che regala ogni giorno emozioni, genuinità e solarità. Ha la pizza napoletana nel cuore e tutto quello che rende felice il suo palato. E vive con una certezza: la pizza non le spezzerà mai il cuore.

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