Le cozze di San Giacomo (St. James scallops) alla “fra Manicone”

Posted on Mar 6 2014 by Simona Giacobbi

capesante

This is a recipe that dates back to the eighteenth century and it was invented by monk-physical Michelangelo di Vico del Gargano.
The mussel of San Giacomo (St. James) or “scallop” or “fan” must be alive.
Place your scallops and their shell on the grill, a foot from the coals, for about ten minutes, until the mollusk will come off. During the cooking, let drain a piece of bacon on a skewer from above.

Alternatively, a solution maybe a ‘more’ modern’, you can fry the scallops wrapped with bacon slices, after cleaning them very well, in a pan with oil. Cook for 3-4 minutes until they form a nice golden crust. Add black pepper. You can serve on a grass-pea or bean puree.

Giornalista professionista emiliana, fondatrice del sito PugliaMonAmour.it, laurea in lingue e master in Social Communication. Cresciuta a tortelli e gnocchi, impara a cucinare in Canada dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il Corriere Canadese. Amante e studiosa del barbecue, creatrice del food blog PastaLovesMe.com e delle Pizze Pioggia e Puglia Mon Amour inserite nel menu di una pizzeria di Cisternino, tra le più apprezzate, ama cucinare, raccontare, fotografare, organizzare eventi e... fare la pizza napoletana in casa. Fa parte dell'Associazione Le Donne del Vino Delegazione Puglia, è stata giudice in diversi concorsi enogastronomici e ha collaborato con il Cucchiaio d'Argento e I Love Italian Food. Conduce su Telenorba la trasmissione “I colori della nostra terra”, approfondimento settimanale sul territorio, turismo, agroalimentare ed enogastronomia.

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