A gift from Puglia Mon Amour: our Easter traditional menu

Posted on Apr 3 2015 by Simona Giacobbi

uova pasqua

Puglia Mon Amour wishes you a Happy Easter with this typical menu that belongs to the real Apulian tradition.

FIRST COURSE:

Baked pasta
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SECOND COURSE

Roast lamb with potatoes
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or

Lamb ‘a cutturiello’
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You can pair the lamb with li puddhricasci
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Benedetto (blessed)
This is a typical dish that is prepared for Easter.
On Easter morning, the priest used to give people who had attended mass a glass of holy water. At home, the family blessed the dish with the water and a olive branch.
At the end of the meal the family played the game of ‘egg touch’, a competition to see who had the strongest egg.
In the area of Foggia ‘benedetto’ include also asparagus, in Bari they add fried artichokes.
Preparation: In a large serving platter serve slices of capicollo, overlaid with fried artichokes, hard-boiled eggs cut in half, black olives, sliced oranges and a few slices of lemon.

Raw vegetables and fruits

DESSERT:

Scarcella
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Almond paste lamb
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Homemade liquor
The liqueur was used since the most remote times as a beverage of entertainment. You can pick and create various liquors. There are various types: mint, mandarin, lemon and so on.

Ingredients for lemon liqueur
Zest of 1 lemon, 1 vanilla pod, 2 bitter almonds, 300 g of alcohol 45°C, a pinch of cochineal, 1 handful of dried red rose petals, 350 grams of sugar, and 1/2 liter of water.
Wash the lemon. Cut into thin strips ( yellow part only) and place in a hermetically sealed jar with vanilla cut in half (lengthwise), almonds, cochineal and rose petals. Let stand 5 days. Boil sugar for 5 minutes with 250 ml of water, let cool and stir the syrup infusion. Strain and let stand a couple of months.
Use the same procedure to obtain various liquors. In place of the lemon add the taste taste you prefer.

Easter menus vary from area to area. Here are some examples.
In the Capitanata area: “lu beneditte”, “carduncìdde” with lamb or kid, or chicory or broth “friule” (malfattini); chicken meat; omelet (30 eggs).
In Bari: lasagna or baked pasta; baked lamb with potatoes; “benedetto”; raw vegetables; seasonal fruit; taralli and pizza; scarcella, homemade liqueurs.
In Salento: “Mummu”; “mbota”; grilled lamb; ‘pitta’.

Giornalista professionista, laurea in lingue e letterature straniere e un master in Social Communication. Piacentina d’origine, pugliese d’adozione dal 2012, cresciuta a tortelli e gnocco fritto, impara a cucinare in Canada, a Toronto, dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il quotidiano italiano Corriere Canadese. Oltreoceano scopre una diversità culinaria etnica senza confini. Da allora la sua vita cambia. Cucina e ristoranti diventano luoghi interscambiabili di idee, progetti, tradizioni e passioni. Ama assaporare, provare, gustare. E fare foto. Conduce su Telenorba e TgNorba24 la trasmissione “I colori della nostra terra”, un programma che parla di ruralità, agroalimentare ed eccellenze enogastronomiche della Puglia. Ha collaborato con I Love Italian Food e il Cucchiaio d’Argento ed è spesso chiamata a far parte di giurie di eventi a carattere enogastronomico e di concorsi legati al mondo della pizza. Recensisce pizzerie per guide cartacee e online. Nel 2011 crea Pasta Loves Me, un blog che parla di lei, di pasta, food e lifestyle. È fondatrice e responsabile di Puglia Mon Amour, un’avventura che vive con gli occhi curiosi di turista e l’entusiasmo di un’innamorata per una terra che regala ogni giorno emozioni, genuinità e solarità. Ha la pizza napoletana nel cuore e tutto quello che rende felice il suo palato. E vive con una certezza: la pizza non le spezzerà mai il cuore.

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